Annetaan lasten nakuilla

On tavallista, että alle kouluikäiset lapset tykkäävät viettää aikaansa nakuillen. Mikäpä olisi hauskempaa, kuin alasti ruohikolla kirmaaminen tai peppu paljaana rantavedessä läträäminen. Omaa kehoa ja kaikkia sen paikkoja voi olla kivaa esitellä myös muille.

Pienten lasten vanhemmat voivat tuntea epävarmuutta, kuinka lasten nakuiluun olisi viisasta suhtautua. Mediasta nousevat ilmiöt lisäävät huolia ja ylisuojelevainen holhouskulttuuri nostaa päätään meilläkin. Etenkin amerikkalaisten hysteerinen suhtautuminen alastomuuteen vääristää helposti käsityksiä. Kulmakurttuisella huolehtimisella saadaan kuitenkin enemmän hallaa aikaiseksi, kuin luontevalla suhtautumisella ja lempeällä ohjauksella.

Kolme syytä, miksi lasten nakuiluun voi suhtautua myönteisesti:

lapsen nakuilu kertoo usein hyvästä itsetunnosta - kasvukaruselli1. Usein nakuilu kertoo hyvästä itsetunnosta

Synnyttyään jokainen ihminen hyväksyy itsensä täysin. Lähtökohtaisesti kaikki kehon paikat ovat lapselle samanarvoisia eivätkä taaperot mieti, onko heillä vaatteita päällä tai ei. Alasti on usein vain ihanan helppoa olla ja liikkua.

Lapset poimivat kuitenkin hyvin nopeasti ympäristön ilmapiirin ja tavat. Lapset huomaavat, jos aikuisten suhtautuminen on vaivaantunutta. Se, kuinka toiset suhtautuvat meihin on keskeistä itsetunnon ydintä. Häpeän tunne ja nolot kokemukset jäävät mieleen. Arjen spontaanit tilanteet muokkaavat tehokkaasti sitä mielikuvaa, onko oma keho hyvä sellaisena kuin se on.

Jos alle kouluikäinen lapsi lapsi nakuilee mielellään, se on usein positiivinen merkki hyvästä itsetunnosta. Lapsi, jolla on myönteinen kehonkuva, ei useimmiten huomaa arkailla alastomuutta. Mielessä voi olla tärkeämmät asiat, kuten kiire hauskaan vesileikkiin, eikä lapsi noteeraa, onko ympärillä muita ihmisiä tai mitä kenelläkin on päällä.

Yleensä lapsille tulee kehitysvaihe, jolloin vieraiden edessä nakuilu ei tunnu enää luontevalta. On kuitenkin kurjaa, jos alle kouluikäinen arkailee tai häpeää kehoaan toisten sanojen tai välittyneiden asenteiden vuoksi.annetaan lasten nakuilla kasvukaruselli

2. Nakuilulle sopivat tavat voi opettaa lasta häpäisemättä

Meillä on useimmiten tapana käyttää pienilläkin lapsilla uikkareita julkisilla uimarannoilla. Kehitysvaiheensa puolesta alle kouluikäiset lapset voisivat hyvin olla halutessaan myös alasti. Siinä ei tarvitsisi todellakaan olla mitään hätkähdyttävää.

On selvää, että usein uikkareita käytetään jo ihan auringon ja hygienian näkökulmasta, mutta sosiaaliset tavat taitavat painaa kuitenkin eniten. Yleisillä rannoilla on toki tarkoitus, että kaikilla on mukavaa, joten lasten nakuilun aiheuttaessa naapureissa vaivaantuneisuutta, voi alastomat leikit jättää kotiin. Ikävintä on kuitenkin se, että epäilyt kanssakansalaisten luotettavuudesta ovat lisääntyneet.

Ei anneta kuitenkaan liiallisille peloille tilaa ja annetaan lasten olla huoletta. Pienelle lapselle kannattaa kertoa, että sukuelinalueella on kehon herkimmät paikat, joita kannattaa suojata lialta. Niitä ei ole myöskään tapana esitellä muille, vaikka ne ovatkin yhtä hyviä kuin muutkin kehon paikat. Jos alastomuus tai genitaalit ovat kotona täysin vaiettu aihe, lapsi saa helposti käsityksen, että ne ovat jotenkin rumia tai häpeällisiä.

Lapselle voi mutkattomasti opettaa, että pidetään oman perheen ulkopuolella housut jalassa, mutta ainakin mökillä, pihalla ja kotona nakuilu on ok. Kotona alasti voi olla vaikka koko perhe. Jos joku haluaa yksityisyyttä, niin sitten mennään sen mukaan. Jokaisella vauvasta vaariin on oikeus päättää kehostaan, joten myös alastomuuden kohdalla kunnioitetaan kunkin omaa tahtoa.

Vaikka monet lapset tykkäävät luonnostaan nakuilla, niin ei se ole kaikkien juttu. Tärkeintä on antaa tilaa lapsen omalle tavalle olla itsensä. Vanhemman kannattaa kuitenkin tietoisesti pitää huolta, että lapsi tietää hänen kehonsa olevan kaikkialta juuri oikeanlainen.voiko lapsi olla uimarannalla alasti - kasvukaruselli

3. Lapsen nakuilua ei pidä sekoittaa aikuisen ajatusmaailmaan

Suomalaisessa päiväkodissa työskennellyt englantilainen tuttavamieheni sanoi, ettei voisi pitää Briteissä päiväkodissa tyttölasta sylissä. Yhdysvalloissa on lisääntynyt tapa, ettei isän ole sopivaa nähdä tyttölastaan alasti.

Monissa maissa överiksi mennyt varovaisuus lasten kehojen kohdalla tuntuu liittyvän ennen kaikkea siihen, ettei ihmisen seksuaalisuuden kehitystä tunneta. Lapsen seksuaalisuus on aivan erilaista kuin nuorella tai aikuisella. Lapsi ei näe eikä ymmärrä sitä niin kuin aikuinen. Lapsen maailmaa ei siis pidä seksualisoida aikuisen perspektiivistä katsottuna. Lapsen viattoman utelias, leikkisä ja iloinen suhtautuminen saadaan hyvin helposti vaiennettua. Hyvinvoinnille olisi kuitenkin ehdottomasti eduksi, että jotakin tuosta lapsuuden leikkisästä ja mutkattomasta ihmiskehoon suhtautumisesta säilyisi aikuisuuteen saakka.

Annetaan lasten säilyttää lapsuuden aitous, vilpitön olemisen keveys ja nakuilun riemu. Pidetään toki tilannetaju ja hyvät tavat mielessä, mutta ei anneta huolien tai hysteerisyyden ottaa valtaa. Niillä saadaan aikaiseksi pääasiassa negatiivisia seurauksia. Terve lapsi leikkii – ja on mutkattoman ylpeä upeasta aataminasustaan!Lasten nakuilu on normaalia - kasvukaruselli

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s