HPV-rokote suojaa naistensyöviltä

 

”Meidän tytöt eivät ole HPV-rokotetta ottanut, eivätkä tule ottamaan”

Vanhempi Facebookin keskustelussa lokakuussa 2018

 

Meissä on voimaa – ja viisautta

Tänään vietetään jo hienoksi ilmiöksi muotoutunutta Syöpäsäätiön Roosa nauha-päivää. Kampanjalla tuetaan suomalaista syöpätutkimusta, syöpään sairastuneita sekä heidän läheisiään. Pääfokus on rintasyöpätutkimuksessa, mutta myös muiden naisten syöpien ennaltaehkäisyssä.

kasvukaruselli roosanauha hpv-rokote
Anna Puun suunnittelema Roosa nauha viestii, että meissä on voimaa.

HPV-rokote on naisten syövän ennaltaehkäisyn ytimessä

Naisilla HPV aiheuttaa kohdunkaulan syöpää sekä osan emättimen, ulkosynnytinten, peräaukon sekä pään ja kaulan alueen syövistä. HPV-rokote ehkäisee tehokkaasti kohdunkaulan syövän esiasteita ja näin myös syöpää. Rokotteen arvioidaan estävän noin neljä viidestä kohdunkaulan syövästä. Sillä voidaan estää myös mahdolliset leikkaukset sekä raskaat sytostaatti- ja sädehoidot, jotka syöpään yleensä liittyvät.

HPV-rokote on ollut kansallisessa rokotusohjelmassa vuodesta 2013 ja syksystä 2015 alkaen sitä on tarjottu maksutta 11–12-vuotiaille tytöille. Rokotukset annetaan yleensä 6. luokalla, jotta mahdollisimman moni tyttö saisi suojan HPV-infektiota vastaan. Rokote on tärkeä ottaa jo 11–12-vuotiaana, sillä varhain annettu rokote synnyttää enemmän suojaavia vasta-aineita kuin myöhemmin annettu. Käytännössä rokotteen hyöty heikkenee, mitä vanhemmaksi rokotteen ottamista siirtää. Jos tyttö on jo ehtinyt saada elimistöönsä niitä HPV-viruksia, joita vastaan rokote antaa suojaa, ei rokote enää ennätä tehota.

Pelkoa lietsova uutisointi johtaa harhaan

Mediassa ja somessa liikkuvat jutut onnistuvat helposti kasvattamaan joukkohysteriaa ja vääristämään käsityksiä. Monet tyttöjen vanhemmat ovat ilmoittaneet kuuluvasti, että heillä ei HPV-rokotetta oteta. Tyttöjen huolta tai esimerkiksi rokotuskammoa ei tarvitse paljon pohjustaa, kun he suhtautuvat myös itse paniikinomaisesti asiaan. Tämä tarttuu helposti myös niihin tyttöihin, joiden vanhemmat luottavatkin tieteen tutkimustuloksiin.

Usein epäillään, onko rokote turvallinen ja aiheuttaako se jotakin vaarallisia jälkioireita. On vanhempana ilman muuta viisautta olla kriittinen ja kiinnostunut lapsensa terveydestä. Ymmärrettävästi kaikki oman lapsen tulevaisuuteen liittyvät asiat nostattavat helposti tunteita. Se on välittämistä ja hyvä niin. Samalla kukaan ei haluta valita lapsensa puolesta huonosti. Onko isompi riski olla ottamatta rokotetta muiden oireiden pelossa vai ennaltaehkäistä syöpään sairastumisen riskiä?

kasvukaruselli hpv-rokote
#tyttöjenpuolella

HPV-rokotetta on tutkittu laajasti niin kansainvälisesti kuin kansallisestikin. Maailman terveysjärjestö WHO:n rokoteturvallisuuskomitea julkaisi kesäkuussa 2013 raportin, jonka mukaan yli 175 miljoonan jaetun rokoteannoksen kokemuksella HPV-rokotteiden turvallisuudesta on kiistaton näyttö. Jatkoraportit julkaistiin helmikuussa 2014 ja tammikuussa 2016. Ne ottivat kantaa erilaisiin HPV-rokotteesta esitettyihin kohuihin ja turvahuoliin. WHO suosittaa edelleen HPV-rokottamista parhaimpana keinona ehkäistä kohdunkaulan ja muita HPV-viruksen aiheuttamia syöpiä. Myöskään kotimaisissa tutkimuksissa HPV-rokotusten ja oireiden välillä ei ole osoitettu syy-seuraussuhdetta.

Rokotus ei pelasta koko maailmaa eikä takaa suojaa kaikilta naisten syöviltä. Kansalliseen rokotusohjelmaan ei oteta kuitenkaan perusteetta rokotetta, joka kustantaa valtiolle vuosittain noin 2 miljoonaa. Nuorten ihmisten syöpiä estämällä saadaan pelastettua eniten elinvuosia.

Lisätietoa:

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s