OTA YHTEYTTÄ

Puhutaanko seksuaalikasvatuksesta?

Kutsu Kasvukaruselli kouluttamaan tai vieraaksi päiväkotiin, kouluun tai vanhempainiltaan. Myös seksuaalikasvatuksen opetustuokiot kaikille ikäryhmille.

Kasvukaruselli ota yhteyttä saara

Seksuaalikasvattaja Saara Sahlstén

  • Erityisopettaja, KM, Itä-Suomen yliopisto
  • Seksuaalineuvoja, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä (nyk. Riveria)
  • Seksuaalikasvattaja, Sexpo säätiö
  • Suomen seksologisen seuran jäsen
  • Työn sankari-tunnustus 2018, Suomen seksologinen seura

Monipuolinen kasvatus- ja opetusalan osaaminen yhdistettynä seksuaaliterveyden tuntemukseen luo oivan pohjan sekä poikkitieteisen näkökulman seksuaalikasvatustyöhön.

Saara Sahlsten Kasvukaruselli
Kuva: Johanna Turunen

”Saara Sahlsten on innostava ja selkeä puhuja, jonka luennolla vähälle huomiolle jääneestä teemasta – pienen lapsen seksuaalikasvatus – tulee helposti lähestyttävämpi ja luontevampi osa varhaiskasvatuksen arkea. Esitystä tukevat konkreettiset esimerkit, ilmeikäs esitysmateriaali ja Saaran rento ote asiaan.”

Diane Galbraith, koulutuspäällikkö, Globex Information Oy

Lue lisää: Kasvukaruselli artikkeleissa.

Tarina alkoi alakoulun arjesta

Tämän päivän Suomessa lähes jokainen alkuluokkalainen on törmännyt aikuisviihteeseen.

Työssäni alakoulun arjessa vastaan tuli monenlaisia seksuaaliseen kasvuun kuuluvia tavallisia tilanteita. Välitunnilla kaverin puhelimesta katsotaan pornoa, imitoidaan aikuisseksiä ja huudellaan sanoilla, joita ei ymmärretä. Viidennen luokan ihmisen biologian jakso kahlataan kirjasta läpi heti ensimmäisenä elokuussa, koska se kiinnostaa kaikista eniten, mutta punastelevan open aiheen käsittely tuntuu vaivaanuttavalta.  Puhumisen aloittaminen tutullekin aikuiselle voi tuntua mahdottoman vaikealta, jos herkkä aihe sattuu oppilaan omalle kohdalle.

Seksuaaliseen kasvuun kuuluvat ilmiöt ovat normaali osa jokainen lapsen ja nuoren elämää. Jokaisella on oikeus saada kasvunsa tueksi asiallista tietoa ja myönteistä ohjausta. Koska meillä ei useimmiten kuitenkaan itsellämme ole kokemusta luontevasta seksuaalikasvatuksesta, olemme kasvaneet puhumattomuuden kulttuuriin.

kasvukaruselli saara sahlsten kehotunnekasvatus turvataidotSeksuaalisuus on osa jokaisen elämää. Kasvatusalan koulutuksissa siitä ei kuitenkaan puhuta.

Koulun arjessa ja muiden kasvatusalan kollegojen kanssa puhuessa huomasin, ettei meillä ole varmuutta ja tietoa seksuaalikasvatuksesta. Mikä olisi hyvä tapa ohjata? Kuinka ottaa seksuaalisuuden aiheet puheeksi vastaantulevissa tilanteissa?

Päädyin kouluttautumaan seksuaalineuvojaksi ja tie imaisi nopeasti mukanaan. Koko maassa seksuaalikasvattajia on vain kourallinen ja tiedon lisäämisen tarvetta tuntuu riittävän vaikka elämäntyöksi. Lyhyestäkin aiheeseen perehtymisestä saa jo varmuutta ja hyötyä esimerkiksi omaan vanhemmuuteen.

Lasten kehitystehtävä on tutustua omaan kehoonsa ja ihmisyyteen, jolloin sen on oltava myös sallittua ja tuettua. Vahva pohja tukee ja suojaa myös vastaantulevien ilmiöiden kohtaamisessa. Jokaisen vanhemman ja lasten kanssa työskentelevän olisi hyvä tietää joitakin perusasioita arjen myönteisestä seksuaalikasvatuksesta.

Tämä puolivahingossa löytynyt polku on osoittautunut itselleni varsinaiseksi kutsumusalaksi, jonka parissa töitä ei tehdä tunteja laskien, vaan sydämellä ja rakkaudesta lajiin.

Tervetuloa mukaan!

Lue lisää: Kasvukaruselli artikkeleissa.

kodin seksuaalikasvatus kasvukaruselli saara sahlsten

 

OTA YHTEYTTÄ

  • Alla olevalla lomakkeella
  • Maililla: saara.sahlsten(at)kasvukaruselli.com
  • Somessa: Instagram tai Facebook.com/kasvukaruselli
  • Soittamalla: +358 50 3814901

http://www.kasvukaruselli.com